En af de årligt tilbagevendende traditioner er brunkagebagningen. Der skal udstikkes figurer til den helt store guldmedalje, og når det går vildt for sig, får de også glasur på - så avancerede var vi dog ikke i år. Nedskæringer, I ved. Vi har tidligere snydt og brugt en færdigrullet dej, men efter at det hele smeltede sammen til mere eller mindre én stor brunkageklat i ovnen, droppede vi dét, ha. I stedet snød vi kun lidt i år, og havde indkøbt brunkagekrydderi fra ham der Dr. Oetker. Så er der ikke flere eksotiske krydderier end allerhøjest nødvendigt, der behøver dø en stille død i skabet. Rimelig smart.
Isbjørnene på billedet er forresten også en nyerhvervelse - lige siden jeg så nogen lignende i vores Det Gamle Apotek-pop-up-store, har jeg kredset om dem, som katten om den varme grød. Åh, så søde! Men til 49 kr. stykket og min i forvejen bugnende julesamling, fik de lov at stå. Suk. Indtil Kvicklys identiske udgaver blev sat ned til 15 kr. stykket - HAAAAPS, sagde det, og nu er alle glade igen. Specielt mig.
Nå, væk fra pelsdyrene og tilbage til brunkagelavningen:
Det var min søsters og mit projekt, og det var ren hygge, som specielt det første billede viser ;) Ej, vi opførte os begge pænt, og ingen kom til skade ♥ (selvom nogen i selskabet kørte ret død på udstikningen, efter at have plaget om at lave den STORE portion. Tsk tsk.)
Når man først har indkøbt brunkagekrydderiet, er opskriften meget simpel:
Ordentlig portion nemme brunkager med kun lidt snyd
1,25 tsk potaske
½ dl vand
250 g smør (vi brugte kun 200g)
200 g sirup
200 g sukker
50 g hakkede mandler
Ingen sukat eller appelsinskaller
1 pose brunkagekrydderi
500 g mel (vi brugte MEGET mere)
Smør, sukker og sirup koges op, og potasken, opløst i vandet, blandes i. Det køler af, til det kun er lunt, og resten af ingredienserne røres i. Herefter burde det hvile i et døgn(!), men vi proppede det en time i fryseren, og så var det klar til udstikning. Efter vilde udrulninger, masser af mel og udvælgelse af de helt rigtige udstiksfigurer (ingen ræve desværre), fik de cirka 8 minutter ved 200 graders varmluft i ovnen. Voila! Vi fik 3,5 plader med brunkager - vi talte ikke, om det nu svarede til de 100-120 stk. opskriften lovede, men der er i hvert fald rigeligt nu, ha.
Jeg snød også i sidste uge med brunkagerne og fik Dr. Oetker til at hjælpe mig ;) Haha. Lavede kun en halv portion, og det blev til 108 brunkager! Voldsomt, tænkte jeg, men de smager så godt, at de faktisk er væk nu :P
SvarSletAltså, det er jo næsten ikke snyd, det er jo ikke sådan en 'tilsæt-bare-vand'-pakke ;) Og wow, det var godt nok mange brunkager, men ikke for mange, kan jeg høre. Ha ;)
SletHaha jeg ELSKER det første billede! Håber sådan, at vi kan nå at lave brunkager hjemme hos min mor, når jeg tager hjem i weekenden.
SvarSletHa ha, tak tak - ren familiehygge ;)
SletÅh, det ville være dejligt - jeg krydser fingre for det, men mon ikke I får julehygget på anden vis ellers? :D